PROFI Poradenství & Finance

Newsletter č. 25 / 22. 6. 2022

 

Bankovní rada ČNB zvýšila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 1,25 procentního bodu na 7,00 %. Současně rozhodla o zvýšení diskontní sazby na 6,00 % a lombardní sazby na 8,00 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 23. června 2022.

 

ČNB projednala ve čtvrtek 16. června novou Zprávu o finanční stabilitě, která sloužila bankovní radě jako podklad pro nastavení makroobezřetnostní politiky. Tuzemský finanční sektor je dle ČNB stále navzdory zhoršující se ekonomické situaci stabilní a odolný vůči negativním šokům, což potvrdily i nové zátěžové testy.

 

Průměrná úroková sazba hypoték se v květnu přiblížila k hranici 5 %. Dokládají to výsledky Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů, jehož hodnota meziměsíčně vzrostla o 0,14 procentního bodu na 4,75 %.

 

ČNB vydává první pamětní minci se smaltováním

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou minci nominální hodnoty 500 Kč věnovanou legendárnímu československému motocyklu Jawa 250. Motocykl zobrazený na této minci je poprvé v historii numismatických emisí ČNB obarvený vrstvou ručně aplikovaného červeného a černého smaltu.

 

Inzerce

 

Přes mnohá prohlášení o dekarbonizaci se zatím jen postupně ozývají hlasy o tom, že by se letos neměly odstavit tři zbývající funkční jaderné elektrárny. Naopak německá spolková vláda plánuje v létě spalovat více uhlí a platit průmyslu za to, že nebude používat plyn.

 

Klinika Generali České

Pojištění Klinika Generali České představuje interaktivního průvodce v oblasti zdraví a zdravotnictví pro všechny věkové skupiny od dětí, přes dospělé po seniory.

 

Obří zadlužení, ale hlavně firem

Zahraniční dluh ČR se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 193,3 mld. Kč, ke konci března tak činil 4,665 bilionu korun. To představovalo 74,3 % HDP. Meziročně byl dluh vyšší o 350 mld. Kč.

 

Rostoucí inflace, která se v USA vyšplhala na 8,6 % (nejvýše za 41 let), donutila Fed zvednout úroky razantněji, než původně avizoval – o 0,75 procentního bodu, tedy největším skokem od roku 1994.

 

Nové akcie na STARTu

Po úspěšném úpisu akcií společnosti Gevorkian byly úspěšně na trh START pražské burzy umístěny akcie českého výrobce designového kování M&T 1997, a.s. z Dobrušky.

 

Právě vychází letní dvojčíslo číslo odborného měsíčníku PROFI Poradenství & Finance, které nabídne mimo jiné zajímavý materiál z průzkumu ČASF, který ukazuje, že lidé chtějí ochranu svých peněz a finanční zajištění do budoucna řešit s finančními poradci, protože jejich reputace se zvýšila a lidé jim věří.

 

Inzerce

 

Vedení největší rakouské banky Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu, přebírá Willibald Cernko. Od 1. července nahradí dosavadního šéfa Bernharda Spalta, který neusiloval o prodloužení smlouvy.

 

Byty nadhodnocené o 40 %

ČNB říká, že ceny bytů v ČR byly ke konci roku 2021 o cca 40 % vyšší, než by odpovídalo úrovni příjmů mediánové domácnosti a požadovaným výnosům z pronájmu nemovitosti.

 

Domácnosti budou šetřit

Další růst výdajů v následujících třech měsících podle průzkumu společnosti Ipsos čeká 83 % Čechů. Šetřit se tak chystá šest z deseti lidí, odpustí si zbytné nákupy, plánují méně topit nebo kupovat levnější zboží a služby.

 

INFORMAČNÍ SERVIS

Výrobní ceny stále rostou

Index výrobních cen PPI v Česku v květnu vzrostl meziměsíčně o 1,9 % …

Domácnosti budou šetřit

Další růst výdajů v následujících třech měsících podle průzkumu spo …

Nevýhodné nemovitosti

Výhodnost investic do rezidenčních nemovitostí se v červnu dále propa …

Ropa Rusku víc vynáší

Ruské příjmy z exportu ropy a ropných produktů se v květnu zvýšily …

Plynový útok na Evropu

Utažení kohoutků s plynem je nejen výhrůžka vrcholným návštěvník …

Komunismus podle Putina

Jedno procento nejbohatších lidí na světě v současnosti kontroluje ce …

O 4 koruny víc, ale později

Zatímco vedení energetického kolosu ČEZ zatím plánuje vyplatit svým akcio …

UNIQA roste v životním pojištění

Za první tři měsíce roku 2022 zaznamenala UNIQA přírůstek předepsaného …

 
 

A 11 s.r.o., IČ 27120805

Redakce:
Jana Chuchvalcová, [email protected]
Petr Fejtek, [email protected]

Inzerce:
Pavel Horský, [email protected]

Tento e-mail byl odeslán na adresu #e-mail#

PRO ODHLÁŠENÍ ODBĚRU KLIKNĚTE NA TENTO ODKAZ >>>