PROFI Poradenství & Finance

Newsletter č. 26 / 29. 6. 2022

 

Valná hromada ČEZ schválila návrh výplaty dividendy 48 korun na akcii, celkem tak vyplatí společnost 25,8 miliardy, z toho stát jako majoritní akcionář získá zhruba 18 miliard korun plus kolem miliardy díky 15% zdanění akcionářů.

 

Čtyři měsíce po zahájení bojů na Ukrajině lze jednoznačně říct: jde o konflikt, který patrně bude trvat dlouho, a již nyní narušil globální ekonomickou rovnováhu. V tomto složitém prostředí snížila společnost Coface ve svém pravidelném hodnocení „Coface Barometr“ hodnocení rizik 19 zemí.

 

Trend zdražování pokračuje také v oblasti povinného ručení, výsledky Broker Consulting POVIndexu naznačují mírný nárůst hodnot v meziměsíčním srovnání. Oproti dubnovým výsledkům jde pouze o nízký přírůstek 4 korun, přičemž celková hodnota činí 6 663 korun českých.

 

4fin kupuje master franšízu sítě realitních kanceláří CENTURY 21

Finančně poradenská společnost 4fin Better together založila v loňském roce vlastní developerskou společnost HS Property Management fungující pod značkou HSPM. Nyní dokončila akvizici českého zastoupení světového realitního giganta CENTURY 21. 4FIN HOLDING míří na jedničku na českém trhu.

 

Inzerce

 

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se meziměsíčně snížil o 3,5 bodu na hodnotu 98,3 při současném poklesu obou jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů poklesl o 3,9 bodu na hodnotu 103,1, indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 1,1 bodu na hodnotu 74,7.

 

Čekání na recesi

Letošní rok zažívají akciové trhy výrazné propady. Hlavním důvodem je vysoká míra inflace a reakce centrálních bank, které zvyšují úrokové sazby. Taková situace zde nebyla přes 30 let, alespoň co se vyspělých ekonomik týká.

 

Obří zadlužení, ale hlavně firem

Zahraniční dluh ČR se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 193,3 mld. Kč, ke konci března tak činil 4,665 bilionu korun. To představovalo 74,3 % HDP. Meziročně byl dluh vyšší o 350 mld. Kč.

 

Produktové oddělení Chytrého Honzy nově povede Matěj Čermák, bývalý vedoucí oddělení investic ve Sberbank a vedoucí týmu investičních bankéřů v Raiffeisenbank. Klíčovou rolí Čermáka v Chytrém Honzovi bude podpora produktové části servisní platformy.

 

Rok velkých změn

O aktuální situaci na trhu úvěrů jsme si povídali s Martinou Štichauerovou, produktovou specialistkou pro segment úvěrů a stavebního spoření společnosti holver. Podle ní je práce poradce při řešení rizik souvisejících s hypotečním a realitním trhem nezastupitelná.

 

Právě vychází letní dvojčíslo číslo odborného měsíčníku PROFI Poradenství & Finance, které nabídne mimo jiné zajímavý materiál z průzkumu ČASF, který ukazuje, že lidé chtějí ochranu svých peněz a finanční zajištění do budoucna řešit s finančními poradci, protože jejich reputace se zvýšila a lidé jim věří.

 

Inzerce

 

Inflace hýbe Českem a drtivě dopadá prakticky na každého z nás. Nelze přitom paušálně tvrdit, že by nejtvrději postihovala vyšší či nižší příjmové kategorie. Mnohem více záleží na konkrétních situacích jednotlivců a jejich životním stylu.

 

O Monetu je zájem

Aktivistický investor Petrus Advisers souhlasil s prodejem části svého podílu (7,97 %) v Moneta Money společnosti J&T Finance Group. Podmínky transakce nebyly zveřejněny.

 

Loni zemřelo v Česku nejvíce lidí od války

V roce 2021 zemřelo 139 891 obyvatel Česka, nejvíce od konce 2. světové války. Ve srovnání s rokem 2020 byl počet zemřelých vyšší o 10,6 tisíce, oproti roku 2019 pak o 27,5 tisíce. Více než jednu šestinu zemřelých v roce 2021 (18 %) měl na svědomí covid-19 a stal nejčastější příčinou smrti.

 

INFORMAČNÍ SERVIS

Bílý kůň Čapí hnízdo

Policie se nedopočítala a případ odložila, tak o tom zda Agrofert krátil d …

Konečně bez diktátu plynu

Evropská komise do konce léta navrhne možné změny fungování trhu s energi …

Nizozensko jde k jádru

Nizozemský vládní kabinet odhalí plány na výstavbu dvou nových jaderných …

Vyšší existenční i životní minima

Vláda pravděpodobně schválí letošní již druhé zvýšení (po dubnovém …

I Němci se bojí

Nálada německých spotřebitelů je na rekordním minimu. Vyplývá to z průz …

Uhlí už jen do času

Výroba elektřiny z uhlí bude v České republice s ohledem na vládní p …

Sice jen technický, ale bankrot

Ruská federace je v platební neschopnosti, protože věřitelé nedostali na � …

I banky lze trestat

Švýcarský federální trestní soud shledal švýcarskou banku Credit Suisse …

Maďaři nás trumfli

Maďarská centrální banka zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 185 bps na 7,75 …

 
 

A 11 s.r.o., IČ 27120805

Redakce:
Jana Chuchvalcová, [email protected]
Petr Fejtek, [email protected]

Inzerce:
Pavel Horský, [email protected]

Tento e-mail byl odeslán na adresu #e-mail#

PRO ODHLÁŠENÍ ODBĚRU KLIKNĚTE NA TENTO ODKAZ >>>