PROFI Poradenství & Finance

Newsletter č. 27 / 13. 7. 2022

 

Ani v červnu nedošlo ke zmírnění tlaku na růst spotřebitelských cen, a tak meziroční inflace cílovaná ČNB dosáhla 17,2 %. Takto vysokou inflaci pamatujeme naposledy v roce 1993, kdy se zaváděla DPH.

 

Měsíční splátka hypotéky na 3,5 mil. Kč sjednané do 80 % odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,24 % p. a. činí v červenci 23 074 korun.

 

Množství bytů, rodinných domů i pozemků k prodeji je v České republice nejvíce za posledních 8 let. Podle statistik společnosti GarantovanyNajem.cz se nabídka v Brně za uplynulých 8 měsíců zvýšila o 86 %, v Praze pak o 16 %.

 

Nová nemovitost fondu Trigea v Polsku

Český nemovitostní fond Trigea získal do svého portfolia novou unikátní nemovitost. Jedná se o MidPoint 71 – kancelářskou budovu třídy A v polské Wrocławi od developerské společnosti Echo Investment.

 

Inzerce

 

Maloobchodní tržby (bez automobilů) v květnu citelně propadly, meziměsíčně o 2,3 %, meziroční propad pak citelně zesílil i vlivem vysoké srovnávací základny z minulého roku, kdy po uvolnění pandemických restrikcí tržby v některých segmentech citelně vzrostly.

 

Růst cen bytů ani v úvodu roku příliš nepolevil

ČNB sice hovoří o výrazném nadhodnocení nemovitostí v ČR a spekuluje se o splasknutí bubliny na realitním trhu, avšak tvrdá čísla zatím nic takového – alespoň pro začátek roku – ještě nenaznačují. 

 

Podpojištění českého majetku se stále prohlubuje

Před pár dny to bylo rok, co na jižní Moravě udeřilo drtivé tornádo. Objem nahlášených škod ze samotného tornáda dosáhl po roce 3,33 mld. Kč, pojišťovny celkově zaznamenaly 9 716 nahlášených pojistných událostí.

 

Konkurenceschopnost finančních trhů by měla být prioritou pro politiky a regulátory EU. Shodují se na tom zástupci asset managementu nejenom z České republiky, ale také z dosavadní předsednické země Francie.

 

Mediální skupina A 11 kupuje Regionální televizi

Mediální dům A 11, který vydává i odborný měsíčník PROFI Poradenství & Finance, v čele s Alešem Zavoralem ovládne firmu Regionální televize CZ, která provozuje stejnojmenný televizní program zaměřený na lokální témata a tvorbu.

 

Právě vychází letní dvojčíslo číslo odborného měsíčníku PROFI Poradenství & Finance, které nabídne mimo jiné zajímavý materiál z průzkumu ČASF, který ukazuje, že lidé chtějí ochranu svých peněz a finanční zajištění do budoucna řešit s finančními poradci, protože jejich reputace se zvýšila a lidé jim věří.

 

Podíl nezaměstnaných v červnu znovu klesl, z 3,2 % na 3,1 %. Uchazečů o zaměstnání je nejméně od března 2020, výrazně ale klesá i počet volných pracovních míst. O žádném ochlazení na trhu práce ale zatím mluvit nelze a nezaměstnanost měřená MPSV je tak nejnižší od začátku pandemie.

 

Komodity za „extra ceny“ znamenají změnu v investování

Poptávka po některých aktivech, která byla v průběhu pandemie opomíjena, by mohla prudce vzrůst, protože svět přechází na nové, udržitelnější paradigma. Jinde to ale bude bolet.

 

Rozdělení kompetencí členů bankovní rady ČNB

Bankovní rada České národní banky dnes poprvé zasedala v novém složení a schválila rozdělení kompetencí jednotlivých členů pro dohlížení odborných sekcí a samostatných odborů ČNB.

 

Inzerce

 

Dovoz nafukují drahé komodity

Bilance zahraničního obchodu tentokráte trhy v podstatě nepřekvapila, vykázaný květnový schodek ve výši 23,3 mld. Kč byl v souladu s tržním očekáváním. Oproti loňskému květnu je výsledek horší o 26,4 mld. Kč.

 

Průmysl se v květnu mírně nadechl, stavební produkce si udržela růst

Průmyslová produkce v květnu meziročně reálně vzrostla o 3,3 %,meziměsíčně byla vyšší o 2,4 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 9,0 %. Stavební produkce v květnu reálně meziročně vzrostla o 3,3 %, meziměsíčně byla vyšší o 0,4 %.

 

Index nákupních manažerů v průmyslu (PMI) v červnu propadl na 49 bodů z květnových 52,3, a dostal se tak poprvé od poloviny roku 2020 na úroveň signalizující pokles výroby. Výroba v tuzemském průmyslu dle šetření poklesla nejrazantněji za poslední dva roky.

 

Ekonomická nálada spadla na úroveň krize

Ekonomická nálada Čechů je v první polovině roku značně pesimistická. Index finanční situace domácností klesl v květnu na nejnižší hodnotu za posledních osm let. Index také zaznamenal největší meziroční propad od roku 1993.

 

Příjmy domácností mezičtvrtletně reálně klesly o 5,6 %

Podle sezónně očištěných údajů úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností proti předchozímu čtvrtletí reálně poklesl o 5,6 %. Reálná spotřeba na obyvatele se mezičtvrtletně snížila o 0,4 % a míra úspor poklesla o 4,0 procentního bodu.

 

INFORMAČNÍ SERVIS

Aukce akcií Coloseum prodloužena

Veřejná nabídka akcií skupiny Coloseum, která byla zahájena 22. června pr …

Nových insolvencí i přes napětí v ekonomice ubylo

Žadatelů o insolvenci ve druhém čtvrtletí ubylo. Soudy obdržely za období …

Direct pojišťovna ruší své pobočky

Direct pojišťovna se za poslední rok významně posunula na své cestě k d …

Málo nových firem je odrazem turbulencí v ekonomice

Od začátku letošního roku bylo v ČR založeno 14 813 nových firem. To je t …

Stavebku obliba mírně klesá

Z průzkumu pro ČSOB Stavební spořitelnu vyplývá, že třetina Čechů pova …

Nový život pro platební karty

Skupina ČSOB ve spolupráci s Českou poštou vyhlašuje soutěž o vytvoření …

Jak funguje převod hypotéky na jinou osobu

Hypotéku je možné v průběhu splácení převést na jinou osobu či nemovit …

 
 

A 11 s.r.o., IČ 27120805

Redakce:
Jana Chuchvalcová, [email protected]
Petr Fejtek, [email protected]

Inzerce:
Pavel Horský, [email protected]

Tento e-mail byl odeslán na adresu #e-mail#

PRO ODHLÁŠENÍ ODBĚRU KLIKNĚTE NA TENTO ODKAZ >>>