PROFI Poradenství & Finance

Newsletter č. 28 / 27. 7. 2022

 

Ke konci června evidovalo sdružení SOLUS ve svém negativním registru fyzických osob 439 tisíc osob se závazkem po splatnosti, meziročně o 31 tisíc osob méně. Klesla také dlužná částka po splatnosti – řádově o 3 miliardy korun na necelých 33 miliard.

 

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v červnu vzrostla podle statistik ČBA Hypomonitor na pět procent z květnových 4,64 %. Průměrná sazba je tak nejvyšší od poloviny roku 2010 a banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 19,3 miliardy korun.

 

Banka CREDITAS a.s. podepsala smlouvu o tom, že se stane novým vlastníkem Expobank CZ a.s. Výši transakce banky nezveřejnily. Její úspěšné uzavření ještě podléhá schválení regulačními orgány.

 

Potraviny dál podraží

Spotřebitelské ceny mají stále kam růst – ceny průmyslových výrobců v červnu vzrostl meziročně o 28,5 % (meziměsíčně o 1,4 %). Nejvíc se ale – o 42,5 % – zvýšily ceny v zemědělství, které o měsíc dříve meziročně stouply o 39,2 %.

 

Inzerce

 

Novým předsedou Národní rozpočtové rady se stane Mojmír Hampl, dosavadní člen Rady. Rozhodla o tom na svém zasedání Poslanecká sněmovna, která schválila červnový návrh vlády.

 

Na trhy dopadly rekordní úroky

Partners index akciových fondů poklesl během června o -6,6 %, od začátku roku pak už o -14,8 %. Dluhopisové fondy v červnu rovněž klesaly a Partners index dluhopisových fondů tak činil -0,8 %, od počátku roku pak -4 %.

 

Blockchain změní trh s energiemi

Nové technologie na bázi blockchainu mohou vést k vytvoření nového segmentu ekonomiky, jehož velikost si nyní ani neumíme představit. Například výkup přebytků soukromých FVE a jejich dodávky zájemcům právě s využitím blockchainu by měl umožnit již letos projekt ZEWO Green Energy.

 

Pavel Hoffman, z investiční společnosti AVANT, komentuje v krátkém rozhovoru vývoj na trhu fondů kvalifikovaných investorů (FKI). Mluví také o tom, jaká jsou jeho očekávání do budoucna a co by poradil investorům a zájemcům o investice do FKI.

 

Vzniká stále méně firem

Během prvních šesti měsíců tohoto roku vzniklo v České republice celkem 14 883 obchodních společností. To je o 6,6 % méně než vloni za stejné období, kdy jich vzniklo celkem 15 937.

 

Právě vychází letní dvojčíslo číslo odborného měsíčníku PROFI Poradenství & Finance, které nabídne mimo jiné zajímavý materiál z průzkumu ČASF, který ukazuje, že lidé chtějí ochranu svých peněz a finanční zajištění do budoucna řešit s finančními poradci, protože jejich reputace se zvýšila a lidé jim věří.

 

Podle Broker Consulting POVIndexu zaznamenalo povinné ručení v červnu opět zdražení, celkově šlo o jeho nejvyšší hodnotu od počátku období měření, tedy od srpna 2019. Trend mírného růstu cen nadále pokračuje, meziměsíčně cena za POV povyskočila o 95 korun.

 

Inzerce

 

Velký kompromis ECB

Dnešní zasedání Fed zřejmě dál zvýší sazby o 75 bazických bodů, ale možná až o 100 bazických bodů. Inflace 9,1 % a silný trh práce to umožňuje. Zato ECB dále hledá kvaraturu kruhu.

 

Se stoupajícími hypotečními úroky zůstávají dostupným bydlením nájemní byty. Byty ve vlastnictví se lidem stále více vzdalují. Nájemní se ve srovnání s vlastnickým bydlením nejvíce vyplatí v Praze.

 

INFORMAČNÍ SERVIS

Realistický pohled

ECB centrální banka bude v rámci boje proti inflaci možná nucena „strpět …

Daňovka jsou již odevzdána

Firmy a lidé letos odevzdali 2,83 milionu daňových přiznání k dani z pří …

Creditas kupuje Expobank

Novým vlastníkem Expobank CZ, která má vazby na Rusko, by se měla stát Ban …

Kdo z koho v Monetě?

Společnost Manecomte miliardáře Pavla Tykače navýšila svůj podíl v bance …

Nejnižší důvěra v historii

Důvěra v českou ekonomiku v červenci meziměsíčně klesla o 2,6 bodu na 95 …

Roste počet nesoběstačných lidí

V ČAP zpracovali s pojišťovnami společnou analýzu toho, kolik má trh podpo …

Maďarsko má rekord sazeb

Jen dva týdny poté, co zvýšila základní úrokovou sazbu o dva procentní b …

Ceny bytů konečně brzdí

Průměrná cena staršího bytu v ČR poprvé od zimy roku 2019 mírně klesla. …

Příjmy domácností i spotřeba reálně klesly

V 1. čtvrtletí letošního roku českou ekonomiku ovlivňoval prudký růst ce …

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku je nejnižší od počátku sledování

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřen� …

 
 

A 11 s.r.o., IČ 27120805

Redakce:
Jana Chuchvalcová, [email protected]
Petr Fejtek, [email protected]

Inzerce:
Pavel Horský, [email protected]

Tento e-mail byl odeslán na adresu #e-mail#

PRO ODHLÁŠENÍ ODBĚRU KLIKNĚTE NA TENTO ODKAZ >>>