PROFI Poradenství & Finance

Newsletter č. 29 / 10. 8. 2022

 

Měsíční splátka hypotéky na 3,5 mil. Kč sjednané do 80 % ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,28 % činí v srpnu podle Fincentrum Hypoindexu 23 151 Kč.

 

Záblesk naděje?

Meziroční růst českých spotřebitelských cen v červenci dosáhl tempa 17,5 %, což je pouze o 0,3 procentního bodu více, než v červnu. Právě do meziročního srovnání ovšem nadále vstupuje nízká srovnávací základna z „levného“ loňska, což budí dojem dalšího zrychlování tempa zdražování.

 

Bankovní rada ČNB na svém posledním jednání ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba (2T repo sazba) tak zůstává na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. Pro toto rozhodnutí hlasovalo pět členů bankovní rady, dva členové hlasovali pro zvýšení sazeb o jeden procentní bod.

 

Po jarních šokových výkyvech se chování domácností opět dostává blíž normálu. Téměř 13 miliard korun vložených na bankovní vklady ovšem zamířilo kompletně na termínované vklady, navíc k nim přibyly ještě 2 miliardy z netermínovaných.

 

Oba mají přes dvě desítky let zkušeností z mezinárodních společností ve finančním sektoru. Jejich profesní cesty se nyní potkávají v největším českém finančním zprostředkovateli Broker Trustu.

 

Lidé dluží bankám poprvé přes dva biliony korun

Vklady firem silně klesly, ještě více však rostl zájem o půjčky v cizí měně. Obyvatelstvo dluží bankám poprvé více než dva biliony korun. Banky stále vykazují celoevropsky velmi nízký podíl úvěrů v selhání.

 

Inzerce

 

Na pozici Group Chief Investment Officer přichází do finanční skupiny Partners od srpna Martin Oliva. Na nově vytvořené pozici bude mít na starost investiční strategii celé skupiny a produktovou vizi včetně probíhající expanze Partners do zahraničí.

 

Nastal čas nakupovat?

Nejhorší za poslední půlstoletí. Takové bylo z hlediska výkonosti akciových trhů letošní první pololetí. Na vině je především druhý letošní kvartál, který udělal na burzách skutečně vítr. Za celé toto čtvrtletí jsme neviděli, že by se akcie vydaly alespoň na několik dnů, či snad týdnů výrazněji směrem vzhůru.

 

Stavebnictví zvolnilo tempo růstu

Stavební produkce v červnu reálně meziročně vzrostla o 0,8 %. Meziměsíčně byla nižší o 0,7 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 10,0 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 14,0 %.

 

Česká ekonomika podle předběžného odhadu statistického úřadu ve druhém čtvrtletí oproti tomu předchozímu vykázala mírný růst. Je to pozitivní výsledek, i když zatím jen předběžný, bez dalších podrobností.

 

Průmysl v červnu meziměsíčně stagnoval

Průmyslová produkce v červnu meziročně reálně vzrostla o 1,7 %. Meziměsíčně byla vyšší o 0,5 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 15,5 %.

 

Právě vychází letní dvojčíslo číslo odborného měsíčníku PROFI Poradenství & Finance, které nabídne mimo jiné zajímavý materiál z průzkumu ČASF, který ukazuje, že lidé chtějí ochranu svých peněz a finanční zajištění do budoucna řešit s finančními poradci, protože jejich reputace se zvýšila a lidé jim věří.

 

Obdobný růst sazeb jako u hypotečních úvěrů zaznamenal v červnu Broker Consulting Index spotřebitelských úvěrů. Podle něj vzrostly meziměsíčně úroky u neúčelových úvěrů o více jak půl procenta, konkrétně se tedy v červnu spotřebitelský úvěr poskytoval v průměru za 7,92 %.

 

Inzerce

 

INFORMAČNÍ SERVIS

ČNB dá 160 miliard, stát by si část vzal

Sektorová daň na ČEZ by byla pro stát méně výhodná než využití divide …

Musíme si vzít obří půjčky

České ministerstvo financí ve své pololetní aktualizaci říká, že si st� …

Mzdy přece jen se 7% růstem

Průměrná mzda v ČR včetně bonusů a odměn v prvním pololetí letošního …

Němci chtějí brzdu rozpočtu

Německo po 3 letech zatáhne za rozpočtovou brzdu, na příští rok vláda p� …

Na podzim přijde stagflace

Eurozóna směřuje ke stagflaci, což je situace, kterou charakterizuje vysoká …

Konečně hlas rozumu

Celosvětové kapacity pro výrobu jaderné energie je zapotřebí do roku 2050 …

Nájemné letí vzhůru

V České republice ve 2. čtvrtletí letošního roku výrazně zdražilo náje …

Krach dluhopisů pokračuje

Od roku 2016 zbankrotovaly čtyři desítky emitentů s dluhopisy za 4,6 miliard …

Počet exekucí klesá

V Česku ubylo lidí s exekucemi. Na konci června jich bylo zhruba 683 200, ted …

Ojetiny konečně zlevňují

Ceny ojetých automobilů v ČR v červenci poprvé po více než roce výrazně …

 
 

A 11 s.r.o., IČ 27120805

Redakce:
Jana Chuchvalcová, [email protected]
Petr Fejtek, [email protected]

Inzerce:
Pavel Horský, [email protected]

Tento e-mail byl odeslán na adresu #e-mail#

PRO ODHLÁŠENÍ ODBĚRU KLIKNĚTE NA TENTO ODKAZ >>>