PROFI Poradenství & Finance

Newsletter č. 30 / 24. 8. 2022

 

Máme za sebou jeden z nejrychlejších růstů úrokových sazeb v novodobé historii. Přirozeně se to promítá i do oblasti hypoték a zájmu o ně, kdy zažíváme výrazný útlum úvěrů na bydlení.

 

Nejisté energie tlačí na inflaci i korunu

„České domácnosti prochází velmi těžkou dobou. V prvním kvartále sice mzdy meziročně rostly zhruba o 7 %, ale tato dynamika bude spíše polevovat,“ říká ve svém komentáři Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

 

Obchodním ředitelem SAB servisu se stal Milan Šauer. Do firmy přichází jako zkušený profesionál, který dobře zná svět pojišťoven a investičních společností.

 

Pojištění nemovitosti by mělo pomoci majitelům v krizových situacích, kdy vlivem vnějších podmínek (např. vytrvalé deště nebo extrémní povětrnostní podmínky) vznikne na jejich majetku škoda, nebo zůstanou doslova bez střechy nad hlavou.

 

32 let Ivo Toman prodává různé produkty a 28 let o tom navíc i školí. Za tu dobu se toho změnilo hodně.

 

Objem poskytnutých hypoték v červenci citelně poklesl

Propad v objemu poskytnutých hypoték v červenci citelně zesílil. Banky a stavební spořitelny dle červencového ČBA Hypomonitoru poskytly domácnostem hypotéky v celkovém objemu 11,9 mld. Kč, což je o 7,4 mld. Kč méně než v červnu.

 

Inzerce

 

Podle dat portálu Frenkee, online zprostředkovatele cestovního pojištění, dominují letos v létě mezi Čechy tři hlavní lokality. Do Chorvatska a Itálie se v první polovině prázdnin vypravila téměř třetina z nich, do sousedního Rakouska dalších 15 %.

 

Od začátku až do konce

Pojišťovna Simplea spustila možnost jeho sjednání plně online. Jako první pojišťovna na českém trhu vytvořila pro klienty možnost vyřídit si životní pojištění zcela online – bez operátora call centra a dalších omezení.

 

S plynem bude zle roky

Německo předpokládá, že plynová past (kterou si většinově nastražilo samo) bude dopadat až do roku 2024. Energetický gigant Uniper po obří ztrátě 12,4 miliard eur musel zachraňovat stát a od 30. září vláda zavede nový mechanismus, který utilitám umožní přenést 90 % nákladů na zákazníky.

 

Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v červenci zrychlil na 8,9 % z červnové hodnoty 8,6 %. Nový inflační rekord tak potvrdil Eurostat rychlé údaje z konce července. Za vysokou inflaci stojí zejména prudký růst cen energií.

 

Zchudneme o třetinu

Nová rada ČNB pod vedením Aleše Michla přiznala pesimistickou prognózu dalšího vývoje. Ceny během nadcházejících měsíců porostou až o 20 % a také po část příštího roku bude inflace dvouciferná.

 

Právě vychází letní dvojčíslo číslo odborného měsíčníku PROFI Poradenství & Finance, které nabídne mimo jiné zajímavý materiál z průzkumu ČASF, který ukazuje, že lidé chtějí ochranu svých peněz a finanční zajištění do budoucna řešit s finančními poradci, protože jejich reputace se zvýšila a lidé jim věří.

 

Podle Fincentrum hypoindex v červenci vzrostl průměr sazeb na 6,28 %, ČBA Hypomonitor udává úrokovou sazbu u nově poskytnutých hypoték v červenci na 5,4 % z červnových pěti procent.

 

Inzerce

 

Makléřské společnosti sdružené v Asociaci českých pojišťovacích makléřů zvýšily objem pojistného, které pro své převážně firemní klienty loni zprostředkovaly, o celých 11 % oproti roku 2020, a to na rekordní částku 32,17 mld. korun.

 

Taylor Wessing je mezinárodní advokátní kancelář poskytující služby v mnoha různých odvětvích nejvýznamnějším společnostem z ...

 

INFORMAČNÍ SERVIS

Leasing i factoring pomáhá

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace poskytly v prvn …

Ideologická absurdita

Vazba ceny elektřiny na ceny plynu má svou logiku i ekonomickou racionalitu. O …

Ceny energií šílí

Referenční německý roční kontrakt na elektřinu poprvé 22. srpna na burze …

Termíňák ČSOB až 6 %

Skupina ČSOB dále vylepšuje podmínky pro zhodnocování úspor. Peníze ulo� …

Zděšení ze záloh na plyn

Předpis až trojnásobných záloh na plyn ve srovnání s jarem začaly d …

I povolenky zdražují

Cena emisních povolenek v EU unii 19. srpna vyšplhala na rekordních 99,22 eur …

Pojistný trh dál roste

Český pojistný trh v prvním pololetí letošního roku výrazně rostl. Poji …

Fondům kvartál nesvědčil

Hodnota majetku ve fondech kolektivního investování poklesl během druhého …

Stavební spoření v ohrožení

V rámci debat o možných úsporách rozpočtu se opět objevilo téma zrušen …

Ojetiny dál zlevňují

Trh s ojetými automobily již v červenci zaznamenal první pokles cen o 9000 …

 
 

A 11 s.r.o., IČ 27120805

Redakce:
Jana Chuchvalcová, [email protected]
Petr Fejtek, [email protected]

Inzerce:
Pavel Horský, [email protected]

Tento e-mail byl odeslán na adresu #e-mail#

PRO ODHLÁŠENÍ ODBĚRU KLIKNĚTE NA TENTO ODKAZ >>>