PROFI Poradenství & Finance

Newsletter č. 31 / 7. 9. 2022

 

Po mnoha měsících růstu zřejmě nastává jistá stabilizace vývoje sazeb hypotečních úvěrů. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu za poslední měsíc klesla o 0,05 procentního bodu a k 5. září činila 6,23 % p. a.

 

Růst obliby zaznamenaly pouze termínované vklady

Výsledky Barometru obliby spoření za třetí čtvrtletí letošního roku potvrdily trend z posledních měsíců: Češi citlivě vnímají, zda mají na investice a spoření. Pokles obliby postihl téměř všechny nástroje.

 

Průmyslová produkce v červenci meziročně reálně vzrostla o 0,8 %. Meziměsíčně byla nižší o 0,3 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 2,2 %. Průmyslová produkce v červenci 2022 byla reálně meziměsíčně nižší o 0,3 %. Meziročně vzrostla o 0,8 %.

 

Domácnosti zvýšily svoje vklady v bankách v červenci o 17 miliard korun, tj. o půl procenta, na 3,11 bilionu korun. O víc než 22 miliardy korun přitom vzrostly termínované vklady na úkor těch bez termínu.

 

Zatímco v prvním čtvrtletí letošního roku zaznamenala Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) oživení zájmu o financování nových osobních automobilů (+2,7 %), ve druhém čtvrtletí došlo k meziročnímu propadu o 11,7 %.

 

Vývoz pokračuje v růstu, koncem roku hrozí zpomalení

Podle predikce Indexu Exportu by hodnota českého vývozu měla v nejbližších měsících dál růst, i když meziroční tempo by mělo zbrzdit k jednociferným hodnotám. Stále platí, že za růstem hodnoty vyvezeného zboží stojí především růst cen vyváženého zboží.

 

Inzerce

 

Podle čerstvě zveřejněných dat Eurostatu inflace v eurozóně poprvé překonala hranici devíti procent, když v srpnu dosáhla 9,1 %. Za aktuální inflační vlnou jsou jednoznačně drahé energie, které se některé země v podstatě už začátku roku snažily administrativně krotit a tím i nepřímo udržet inflaci na uzdě. 

 

Na děti spoléhá jen 8 % Čechů

Češi se na penzi plánují zabezpečit hlavně sami. Na stát se spoléhá třetina a jen 8 % očekává, že se o něj postarají děti. Nejméně na své potomky spoléhají lidé těsně před penzí. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu KB Penzijní společnosti.

 

V konkursu Sberbank CZ se hraje o čas

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ. Je to důležitá zpráva samozřejmě i pro ty klienty této padlé banky, kteří si u ní sjednali hypotéku. Nejpozději v listopadu by likvidátorka a nyní insolvenční správkyně Jiřina Lužová měla dát dohromady novou nabídku úvěrového portfolia banky.

 

Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v červenci zrychlil na 8,9 % z červnové hodnoty 8,6 %. Nový inflační rekord tak potvrdil Eurostat rychlé údaje z konce července. Za vysokou inflaci stojí zejména prudký růst cen energií.

 

Zchudneme o třetinu

Nová rada ČNB pod vedením Aleše Michla přiznala pesimistickou prognózu dalšího vývoje. Ceny během nadcházejících měsíců porostou až o 20 % a také po část příštího roku bude inflace dvouciferná.

 

32 let Ivo Toman prodává různé produkty a 28 let o tom navíc i školí. Za tu dobu se toho změnilo hodně.

 

Právě vyšlo nové číslo odborného měsíčníku PROFI Poradenství & Finance, které nabídne mimo jiné velmi zajímavé statistiky o konsolidaci trhu a změnách počtu poradců finančněporadenských společností. Komentáře nejen o výsledcích přidají šéfové poradenských firem, v anketě mluví také o podzimních novinkách a dalších plánech.

 

Inzerce

 

V srpnu bylo v České republice vyhlášeno 63 bankrotů obchodních společností, 393 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 1 044 osobních bankrotů. Zatímco u obchodních společností jde o stejný počet jako v červenci, počty bankrotů fyzických osob podnikatelů a osobních bankrotů zaznamenaly meziměsíční nárůst, který je však ovlivněn nízkým počtem bankrotů v červenci.

 

INFORMAČNÍ SERVIS

Máme nejdražší data

Datové balíčky v České republice jsou až dvakrát dražší opro …

DPS má už 1,5 milionu lidí

Na konci 1. pololetí 2022 byl celkový počet účastníků III. pilíře 4&nbs …

Elektřina za 5 Kč kilowat

Podle uniklého návrhu o záměru Evropské komise pro mimořádný energetick� …

Evropa má vlastní plyn

Na rozdíl od USA se Evropě nikdy neodhodlala k těžbě tzv. břidlicového pl …

Rozum v ideologické pasti

Německo ponechá dvě ze tří současných jaderných elektráren v provozu do …

Energie zdraží i Britům

Regulované účty za energie se lidem v Británii od října zvýší o 80 %. C …

Firem vzniká méně

V červenci bylo v ČR založeno 1861 společností, o 53 méně než za stejné …

Tzv. státní obchodník je fikce

Ve francouzském modelu se zhlédli zejména někteří hejtmané, ale neřekli …

Putin na válce vydělává – zatím

Za prvních šest měsíců války na Ukrajině vyvezla Ruská federace, která …

Recese je nevyhnutelná

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v září dostala na nejnižší � …

 
 

A 11 s.r.o., IČ 27120805

Redakce:
Jana Chuchvalcová, [email protected]
Petr Fejtek, [email protected]

Inzerce:
Pavel Horský, [email protected]

Tento e-mail byl odeslán na adresu #e-mail#

PRO ODHLÁŠENÍ ODBĚRU KLIKNĚTE NA TENTO ODKAZ >>>