PROFI Poradenství & Finance

Newsletter č. 32 / 14. 9. 2022

 

Objem poskytnutých hypoték se v srpnu dále snížil. Banky a stavební spořitelny podle srpnového ČBA Hypomonitoru poskytly domácnostem hypotéky v celkovém objemu 10 mld. Kč, což je o 1,8 mld. Kč méně než v červenci.

 

Akciové trhy v srpnu postihlo neradostné (i když v srpnu obvyklé) období poklesu. Např. index S&P 500 sice již červnový pokles pod své maximum ze začátku roku o více než 20 % nezopakoval, ale technologický index Nasdaq propadl o 25 % koncem srpna zase.

 

Nejasno s plány EK

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová představila návrhy na řešení energetické krize podle podnětů členských zemí – na společném postupu se země chtějí dohodnou do konce měsíce. 

 

Insolvenční správkyně Sberbank JUDr. Jiřina Lužová oznámila, že 13. září odešle nabídku na prodej úvěrového portfolia Sberbank 44 bankám s licencí ČNB. Zájemci mají čtyři týdny na podání nabídek a věřitelský výbor poté rozhodne, zda nejvhodnější z nich přijme.

 

Růst spotřebitelských cen v srpnu výrazně zpomalil, meziroční inflace dokonce poklesla. Zásluhu na tom mělo především zlevnění cen pohonných hmot v důsledku příznivějšího vývoje cen ropy a ropných produktů na světovém trhu.

 

Další intervenční rekord na koruně

Od letošního května ČNB vyprodala více než 20,5 miliardy eur z devizových rezerv, aby zabránila koruně v oslabování.

 

Inzerce

 

Propad akcií o 4 až přes 5 % zasáhl po datech o vyšší inflaci tvrdě Wall Street v nejhorším pádu za poslední dva roky – v hrůze, že Fed bez slitování zvedne sazby o 75 b.p. Index spotřebitelských cen totiž v srpnu meziročně vzrostl o 8,3 %.

 

UNIQA má 3 miliony smluv

UNIQA pojišťovna v prvním pololetí 2022 posílila v Česku o více než 3 %. Byla překonána hranice 3 milionů pojistných smluv v ČR a SR a. UNIQA předepsala na pojistném celkem 9,36 miliardy korun.

 

Vrtulník ANO vzlétá

Lid si myslí, že peníze padají z nebe, říká předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl. Skutečné fungování ekonomiky, trhů, rozpočtu a skoro všeho, je lidem bohužel, jedno… chtějí jediné, „své jisté“. Ne pro všechny jisté, ale jejich jisté!

 

Osmiletá éra růstu cen nemovitostí je u konce. Pokles může trvat dlouho, jako tomu bylo po minulé krizi. „Může to být i pět let. Kupující mohou získat zajímavou nemovitost za rozumnou cenu,“ říká realitní expert Libor Ostatek a radí jim, ať požadují slevu.

 

Je v Česku málo bytů?

Loňské sčítání lidu Českého statistického úřadu ukázalo, že v celé zemi je z celkových 5,23 milionu 860 tisíc (19 %) neobydlených bytů, z toho 94 000 v Praze a 120 000 ve Středočeském kraji.

 

32 let Ivo Toman prodává různé produkty a 28 let o tom navíc i školí. Za tu dobu se toho změnilo hodně.

 

Právě vyšlo nové číslo odborného měsíčníku PROFI Poradenství & Finance, které nabídne mimo jiné velmi zajímavé statistiky o konsolidaci trhu a změnách počtu poradců finančněporadenských společností. Komentáře nejen o výsledcích přidají šéfové poradenských firem, v anketě mluví také o podzimních novinkách a dalších plánech.

 

Inzerce

 

INFORMAČNÍ SERVIS

Virtuální podnikání kvete

Podnikání z virtuální adresy ani v uplynulém roce neztratilo na atraktivi …

Trigea nakupuje v Polsku

Tuzemský nemovitostní fond Trigea finanční skupiny Partners poprvé vstoupil …

Nová fintech banka pro retail

Estonská rychle rostoucí fintech skupina Inbank působící v pěti zemích E …

Podnikatelům se srpen líbil

Podle statistik CRIF – Czech Credit Bureau bylo v srpnu bylo v České republi …

Domácnosti mají šetřit

Rakouská vláda schválila plán na omezení cen elektřiny pro domácnosti. Bu …

Podpora větších firem

Pro našich cca 8 tisíc firem není možno použít podle práva EU stropován� …

Nezaměstnanost rostla v srpnu rychleji, než se čekalo

Podíl nezaměstnaných druhý měsíc v řadě stoupá. Po 3,3 % v červenci se …

Služby opět v černých číslech

Zatímco průmysl a stavebnictví mají za sebou slabší výsledky, službám s …

 
 

A 11 s.r.o., IČ 27120805

Redakce:
Jana Chuchvalcová, [email protected]
Petr Fejtek, [email protected]

Inzerce:
Pavel Horský, [email protected]

Tento e-mail byl odeslán na adresu #e-mail#

PRO ODHLÁŠENÍ ODBĚRU KLIKNĚTE NA TENTO ODKAZ >>>