PROFI Poradenství & Finance

Newsletter č. 33 / 21. 9. 2022

 

Česká ekonomika si ve 2. čtvrtletí 2022 udržela růst, který byl podpořen zejména kapitálovými výdaji. Na druhé straně ale reálný pokles příjmů domácností vedl k oslabení spotřeby. Dál totiž zrychloval růst cen v celém hospodářství.

 

Takzvané normativní náklady, které představují strop pro výpočet dávek na bydlení, se od října kvůli zdražování energií zvednou o 2000 až 4500 korun. Podle počtu členů domácnosti a velikosti bydliště se zvýší o 11 až 68 %, nejvíc samotným lidem či dvojicím v nájmu.

 

AVANT IS posiluje vedení

Investiční společnost AVANT posiluje své vedení o dva zkušené manažery. Počátkem září na pozici poradce představenstva a výhledově výkonného ředitele nastoupil Daniel Drahotský. Novým obchodním ředitelem se stane Michal Brothánek.

 

Cena ropy Brent zlevnila i pod 90 dolarů za barel, WTI pod 83 dolarů za barel, tedy vlastně na „předválečné“ úrovně. I Spojené arabské emiráty údajně urychlily plány na zvýšení své kapacity pro těžbu ropy ve snaze kapitalizovat ze svých ropných ložisek dřív, než svět zmigruje na čistší energie.

 

Výsledky ročních registrací nových osobních automobilů na trhu EU dosáhly v červenci nového historického dna. V srpnu se situace symbolicky zlepšila, avšak jde tradičně o poměrně slabý měsíc, který nemá velkou šanci s ročními výsledky příliš zahýbat.

 

Inzerce

 

Fio Škola investování v průběhu podzimu nabídne 28 seminářů po celé republice. Účast i registrace je pro všechny zájemce zdarma. Projekt, který dlouhodobě vzdělává širokou veřejnost v oblasti investování přináší Fio banka ve spolupráci s českou burzou RM-SYSTÉM.

 

Banka CREDITAS koupila Expobank CZ

Banka CREDITAS a.s. se stala novým vlastníkem Expobank CZ a.s. Obě finanční instituce budou v nejbližších letech fungovat samostatně a pro jejich klienty ani zaměstnance se v současnosti nic nemění.

 

Recese je nevyhnutelná

Obavy ze zimního tlaku na energie navyšuje riziko recese v eurozóně na nejvyšší úrovně od července 2020. Na příštích 12 měsíců odhadují ekonomové oslovení agenturou Bloomberg pravděpodobnost poklesu ekonomiky ve dvou čtvrtletích za sebou na 80 %, proti 60 % v předchozím průzkumu.

 

Dvoudenní zasedání přinese zvýšení sazeb až o celé procento. Vysoká americká inflace trhy po právu vystrašila a spustila kombinovaný výprodej na akciových i dluhopisových trzích. Po tomto dramatickém týdnu by mohlo nastavit tón i pro zbytek roku, napsal server Morningstar.

 

Znárodnění po Německu

Německo zachraňuje obřího dovozce ruského plynu Uniper vysokou finanční injekcí formou navýšení kapitálu. Zkrachovaný plynový gigant bude tedy vlastně odkoupen od finské utility Fortum.

 

Ve středu 21. září 2022 byly v nádherném prostředí kopule Národního muzea Prahy vyhlášeny vítězky ...

 

Příští týden vychází nové číslo odborného měsíčníku PROFI Poradenství & Finance. Nabízíme výběr nejzajímavějších témat z jeho obsahu.

 

Inzerce

 

INFORMAČNÍ SERVIS

Expobank v českých rukou

Banka Creditas se stala novým vlastníkem Expobank CZ, která měla vazby na Ru …

I pojišťovny vydělávají

ČSOB Pojišťovna vloni vytvořila rekordní zisk po zdanění 1,763 miliardy k …

Auta se u nás už rozjela

Výroba osobních aut v ČR za letošních osm měsíců meziročně vzrost …

Pšenice zlevnila

Cena pšenice na světových trzích klesá a jeden bušl (27,2 kg) se v ponděl …

Nevýhodné nemovitosti

Výhodnost investic do rezidenčních nemovitostí se v září po dvou měsíc� …

Porsche by chtěl každý

Připravovaný vstup na burzu 29. září by mohl německého výrobce luxusníc …

Zděšení z německých cen

Výrobní ceny v Německu se v srpnu meziročně zvýšily o rekordních 45,8 %, …

Svá autíčka firmy nedají

91 % firem i přes hrozící recesi neuvažuje během příštích 3 let o& …

Zdražování bytů v Praze zpomaluje

Růst nabídkových cen nových pražských bytů letos v květnu a červnu mír …

Medvěd je už i v Číně

Index čínských akcií listovaných v Číně klesá až o 1,7  …

 
 

A 11 s.r.o., IČ 27120805

Redakce:
Jana Chuchvalcová, [email protected]
Petr Fejtek, [email protected]

Inzerce:
Pavel Horský, [email protected]

Tento e-mail byl odeslán na adresu #e-mail#

PRO ODHLÁŠENÍ ODBĚRU KLIKNĚTE NA TENTO ODKAZ >>>