PROFI Poradenství & Finance

Newsletter č. 34 / 29. 9. 2022

 

Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba tak zůstává na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. Trh toto „uklidnění“ konsensuálně očekával s tím, jak se vyjadřovali někteří členové bankovní rady.

 

Rostoucí ceny se stále více odrážejí na životním stylu většiny Čechů a jejich nákupním chování. Zhruba sedm z deseti lidí vnímá pokles své životní úrovně, 35 % lidí to dokonce vnímá jako silný pokles.

 

EU spustí v pilotním režimu regulaci kryptoaktiv

Evropská unie se poprvé pustila do regulace kryptoaktiv. Nové nařízení týkající se provozování platforem pro obchodování s investičními nástroji založenými na tzv. technologii sdíleného registru má odstranit překážky rozvoje trhu s kryptoaktivy a zároveň jej dostat pod kontrolu.

 

Inzerce

 

Cílem skupiny ČSOB je zůstat silnou finanční skupinou, nejdostupnější pro všechny klienty v České republice, pokračovat ve zjednodušování služeb, digitalizaci a inovacích. Zjednodušení se nyní promítne i do vnitřního fungování a organizační struktury.

 

Neznáte své poplatky za výběr? Nejste sami. Aktuální průzkum společnosti STEM/MARK pro poskytovatele bankomatů Euronet ukázal, že každý desátý Čech neřeší jejich výši. Dalších 28 % Čechů má o poplatcích pouze orientační přehled.

 

Inzerce

 

Zaměstnání v bankovnictví platí dlouhá léta za jisté, perspektivní a dobře placené. V současné době se však i zde dějí velké změny. Komunikace s klienty se přesunuje do online prostředí, kvůli měnícímu se chování klientů se ruší pobočky.

 

Fed riskne i recesi

Měnový výbor Fed zvýšil základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu do pásma 3,00 až 3,25 % a naznačil další výrazné zvyšování základní úrokové sazby, která podle centrální banky do konce letošního roku vystoupá na 4,40 % a v roce 2023 dosáhne úrovně 4,60 %.

 

Příští týden vychází nové číslo odborného měsíčníku PROFI Poradenství & Finance. Nabízíme výběr nejzajímavějších témat z jeho obsahu.

 

Hotovost kraluje všude

Investoři kupí hotovost a vyhýbají se téměř všem ostatním třídám aktiv. Podle stratégů Bank of America jsou nejpesimističtější od globální finanční krize a také sama banka snižuje výhled pro americké akcie. A na rizika dopadající na akcie upozorňuje také banka Goldman Sachs.

 

Makléřům se loni dařilo Souhrnné tržby 30 největších makléřských společností v Česku přesáhly v roce 2021 poprvé v historii 8 miliard korun (konkrétně jde o částku 8 350 802 tis. Kč), což je zhruba o miliardu více, než tomu bylo v roce 2020.

 

Inzerce

 

Letošní léto ukázalo, jak stále dražší hypotéky zamávaly s trhem bytů. V hlavním městě se meziročně propadly prodeje nových bytů o tři čtvrtiny.

 

Inzerce

 

INFORMAČNÍ SERVIS

Gramodesky za miliardy

Společnost GZ Media, která je světovou jedničkou ve výrobě gramofonových …

Slovenské potíže

Slovenské ekonomice hrozí kvůli prudce rostoucím nákladům na elektřinu ko …

V Německu přijde recese

Čtyři přední ekonomické instituty v Německu zhoršily výhled vývoje nej …

Nákupy na splátky

V Česku začala působit švédská platební aplikace Klarna, která poskytuje …

Krize za biliony

Účet za energetickou krizi v Evropě se blíží 500 miliardám eur (téměř …

Zbraním se daří

Výnosy Colt CZ v první polovině roku 2022 dosáhly 7,05 miliard korun při me …

I Škodovka v nebezpečí

Německý automobilový koncern Volkswagen by v případě přetrvávajícího n …

Komu dluží státní rozpočet

Komu vlastně dlužíme prostřednictvím státního rozpočtu? Na každého Če …

Vyšší příspěvky na bydlení

Takzvané normativní náklady, které představují strop pro výpočet dávek …

Důvěra v ekonomiku dál klesá

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřen� …

 
 

A 11 s.r.o., IČ 27120805

Redakce:
Jana Chuchvalcová, [email protected]
Petr Fejtek, [email protected]

Inzerce:
Pavel Horský, [email protected]

Tento e-mail byl odeslán na adresu #e-mail#

PRO ODHLÁŠENÍ ODBĚRU KLIKNĚTE NA TENTO ODKAZ >>>