Newsletter č. 41 / 16. 11. 2022

 

Finanční poradenství v době (post)covidové a válečné

Ruská agrese vůči Ukrajině a její důsledky, spolu s razantním nástupem téměř zapomenuté inflace, vytváří od počátku roku pro českou i evropskou ekonomiku výbušný mix. Jak je na tom finanční poradenství, které má z podstaty věci ve vínku klienty právě takovými obdobími úspěšně provázet?

 

Říjen coby pozitivní měsíc pro akciové fondy

Partners index akciových fondů vzrostl během října o 6 %, od začátku roku jsou ale dole o -12,6 %. Dluhopisové fondy v říjnu stále mírně klesaly a Partners index dluhopisových fondů tak činil -0,7 %, od počátku roku pak –4,3 %.

 

Výrobní inflace polevuje, ovšem zůstává drtivá

Ceny českých průmyslových výrobců vykázaly v říjnu meziroční růst o 24,1 %, což odpovídá 0,6 % meziměsíčně. Oproti září tak došlo ke znatelnému snížení tempa zdražování, které tehdy dosahovalo 25,8 % meziročně a 1,2 % meziměsíčně.

 

Hypoteční aktivita zůstala utlumená i v říjnu

Banky a stavební spořitelny dle ČBA Hypomonitoru poskytly domácnostem hypotéky v celkovém objemu 7,21 mld. Kč. Z meziměsíčního pohledu tak objem poskytnutých hypoték vesměs stagnoval poté, co ve třech předešlých měsících zaznamenal dvouciferný propad.

 

Inzerce

 

Inflace překvapila prudkým poklesem

Říjnová čísla o inflaci potvrdila nástřel Ministerstva financí v rámci listopadové makroekonomické predikce a vlivem vládních opatření došlo k výraznému poklesu. Meziměsíčně cenová hladina klesala poprvé od konce roku 2020, a to hned o 1,4 %.

 

Miliardy na leasing

Nebankovní financování potvrzuje svoji nezastupitelnou roli v podpoře české ekonomiky. Za tři čtvrtletí letošního roku poskytly členské společnosti ČLFA firmám, podnikatelům a spotřebitelům finanční prostředky v objemu 127 miliard korun.

 

Inflace řádí všude

Míra inflace v Maďarsku v říjnu vzrostla na 21,1 %, a je tak nejvyšší v zemích Visegrádské skupiny (V4). Jen ceny energií pro domácnosti v Maďarsku meziročně vylétly o 64,4 %, ceny potravin pak o 40 %. Meziměsíčně šlo o zvýšení o 2 %.

 

Vybíráme z nového čísla PROFI Poradenství & Finance a ROČENKY

Právě vychází říjnové číslo odborného měsíčníku PROFI Poradenství & Finance, které nabídne mimo jiné čísla ...

 

Inzerce

 

Jak nejlépe ochránit své peníze před inflací?

Jen těžko byste hledali produkt či službu, která za poslední rok nezdražila. Oproti loňskému roku Češi výrazně více zaplatí především za bydlení, energie a potraviny. Nejenže si za stejné peníze reálně koupí méně než před rokem, ale inflace jim také rychle znehodnocuje úspory. Přečtěte si, jak ochránit peníze před inflací.

 

INFORMAČNÍ SERVIS

Průmysl eurozóny roste

V eurozóně průmyslová výroba v září meziměsíčně vzrostla o 0,9 % (o …

Většina fondů stále tratí

Přes říjnové zklidnění situace na kapitálových trzích většina podílo …

Milion OSVČ vydělává

Počet podnikatelů v ČR, kteří si samostatnou výdělečnou činností skute …

Náš průmysl již brzdí

V Česku průmyslová výroba v září meziročně sice vzrostla o 8,3 % (odhad …

 
 

A 11 s.r.o., IČ 27120805

Redakce:
Jana Chuchvalcová, [email protected]
Petr Fejtek, [email protected]

Inzerce:
Pavel Horský, [email protected]

Tento e-mail byl odeslán na adresu #e-mail#

PRO ODHLÁŠENÍ ODBĚRU KLIKNĚTE NA TENTO ODKAZ >>>