Kam kráčíš, ekonomiko?

Ekonomika a koronavirus, ilustrační foto. Zdroj: Pixabay

Letošní rok byl turbulentní ve všech aspektech. Směr globální ekonomice diktovala pandemie covidu-19 a s ní spojené lockdowny, hospodářské poklesy, reakce centrálních bank a vlád či vývoj vakcín. Významnou událostí pro finanční trhy byly také prezidentské volby v USA, které určily budoucí změnu v čele Spojených států. 

Jak se celkově oklepaly trhy z letošních šoků? Jakou inflaci v Česku očekávají odborníci ze společnosti Amundi CR? A jaká témata mohou investoři vyhlížet v příštím roce?

Ztráty a zisky v 2020

Nejhorší výkonnost letos zaznamenaly sektory financí a petrochemie, naopak nejlepší technologie a materiály. Ve Spojených státech pak také zboží dlouhodobé spotřeby a komunikační služby. „Z komodit nejvíce ztrácela ropa a ropné produkty, ale také vepřové maso či káva. Naopak největší zisky zaznamenaly zejména kovy – železná ruda, stříbro, měď, ale také zemní plyn nebo sójové boby,“ shrnuje Petr Zajíc, Senior portfolio manažer společnosti Amundi CR.

Petr Zajíc_Amundi
Petr Zajíc, Senior portfolio manažer společnosti Amundi CR

Opatrný optimismus

Dostupnost vakcíny proti covidu-19 a možnost očkování povzbudí finanční trhy. Nebude to záležitost okamžiku, přesto můžeme čekat pozvolné oživení a opatrný optimismus na straně investorů. Záležet ale bude hlavně na průběhu pandemie. Světový obchod zřejmě bude slabý. Ekonomický cyklus ovlivní především domácí poptávka. Můžeme očekávat větší roztříštěnost a prohlubování ekonomických rozdílů mezi jednotlivými státy i odvětvími.

Inflace 2021

Odborníci ze společnosti Amundi shodně předpokládají, že v Česku zůstanou příští rok úrokové sazby na stejné úrovni. Podle Petra Zajíce bojujeme v Česku již delší dobu s externími a interními vlivy. Interně by měly být úrokové sazby výrazně vyšší už v minulosti, protože inflační tlaky tu dlouhodobě existují. Inflace se letos většinou pohybuje dokonce nad cílem Centrální banky. Externí tlaky, tedy nízká cena peněz na světových trzích a aktuální ekonomický pokles, ale vedou Centrální banku k opatrnosti. „Náš odhad inflace je kolem 2 až 2,5 procent, trochu nižší než v letech 2019 a 2020. Zároveň očekáváme stabilní úrokové sazby, i když někteří naši kolegové nevylučují jedno zvýšení úrokových sazeb v závěru příštího roku“ říká Zajíc. Současně dodává, že se vše může rychle změnit. Velký nadbytek hotovosti s sebou totiž nese inflační tlaky

Vyplatí se akcie?

Z absolutního dlouhodobého pohledu jsou akcie nadprůměrně oceněné. Na druhou stranu, z relativního pohledu, nabízí investorům vyšší potenciál než ostatní třídy aktiv. Touto optikou jsou výhodnější. Mají solidní výnos, vyšší než třeba dluhopisy. A samozřejmě nabízí pro příští rok poměrně výrazný růst zisků.  

Témata příštího roku

V roce 2021 budou investiční experti po celém světě sledovat, jak se vyvine fiskální a monetární politika jednotlivých států. Fragmentizace světových trhů a ekonomický růst Číny – to jsou výhledy specialistů Amundi na příští rok.  Příležitosti se objeví především na rozvíjejících se trzích, hlavně pak v Číně. Z krize se totiž tamní trh zotaví nejdříve a stane se velmi pravděpodobně motorem globálního růstu. Do středu pozornosti se v roce 2021 dostanou témata jako disrupce a pozitivní dopad na životní prostředí a společnost související se sociálně odpovědným investováním (tzv. ESG).