Nový Martin Zoubek, verze 2.0

Přežil pád Bohemia Energy a udělal BEplan ještě větší a stabilnější

Když jsme tu Martina Zoubka měli naposledy, byl plný energie ze zakládání slovenské pobočky BEplan nebo z toho, jak ho baví školit a rozvíjet tým a jak se těší na konec covidu. A to zatím netušil, co ho čeká rok následující. Rozhodli jsme se v jeho útulné kanceláři Na Poříčí přejít rovnou k té nejpalčivější otázce.

Musel to být pro vás turbulentní rok. Ke konci 2021 došlo k ukončení činnosti Bohemia Energy, tehdejšího 51% společníka BEplan, jak jste na tuto novou situaci reagoval?

Samozřejmě jsem to nečekal, ostatně asi jako nikdo jiný v České republice. Bohužel se událo mnoho věcí na trhu s energiemi a můj tehdejší společník se rozhodl, že v tom oboru úplně ukončí činnost. A tak jsme se museli dost rychle společně dohodnout, co uděláme s BEplan.

Jak na to reagoval váš tým, konkurence, respektive celý trh?

Tolik nepřijatých hovorů od lidí z konkurence jsem ještě nikdy neměl. Najednou nám všem volal snad celý trh a všichni chtěli na kafe (smích). A začaly padat nabídky na přestupy, zkrátka jsme byli lovnou zvěří.

Dokonale to prověřilo loajalitu a hodnoty týmu a ještě víc nás to utužilo a semklo.

A jak jste to nakonec ustál?

Nikdo nám víceméně neodešel, fungování firmy se nijak nezměnilo. Už pár let jsme totiž fungovali nezávisle na Bohemia Energy – čili tato událost pro samotné fungování firmy nic moc neznamenala.

Podle údajů z rejstříku jste byl v prosinci 2021 zapsán jako jediný majitel BEplan. Takže jste odkoupil podíl od Bohemia Energy?

Ano, s Jiřím Písaříkem jsme se domluvili na odkupu. Měl v té době úplně jiné starosti a rozvoj finančněporadenské sekce byl vždy spojen se mnou. Takže odkoupení byl naprosto logický krok.

Nezvažoval jste například zaregistrovat BEplan pod nějaký pool, anebo se dohodnout s nějakým investorem místo Bohemia Energy?

Investor už nebyl potřeba, takže proč bych k nám někoho pouštěl? Aby mi do toho kecal (smích)? Však víte, jak to dopadlo ve Fincentru s příchodem nového spolumajitele…

A co se týká poolů, proč bych tam měl jít? Vždyť my jsme makléř, sami nabízíme poolové podmínky, takže bychom logicky klesli na pozici vázaného zástupce, a to jsem určitě nechtěl. Odkoupit podíl a pokračovat normálně dál tak pro mne byla jediná možnost.

Jak se cítíte jako novopečený majitel?

O 51 procent zodpovědněji. Ale teď vážně – kromě zápisu v rejstříku se vlastně nic nezměnilo – fungujeme jako dřív. Už předtím jsme měli svoje vlastní zaměstnance, účetnictví, systémy, hospodaření atd. Kromě právní stránky to vážně žádná změna nebyla.

291210

Nerozumím údajům z ČNB – podle nich vám nikdo neodešel, ale celkově jste v tomto roce opět narostli?

Ano, to jsou pravdivé údaje – a já jsem za ně ohromně vděčný a na svůj tým také patřičně pyšný. Podrželi mě… Ne, vážně, tohle jsou situace, kdy vznikají pouta mimo běžný rámec pracovních vztahů. A myslím, že moji spolupracovníci věděli a vědí, že ať se stane cokoli, vždy se o ně postarám…

Ale nechci to zlehčovat. Celá situace byla hrozná a nějakou dobu trvalo dostat se zpět do starých kolejí a věnovat se normální práci. Ale nakonec se to od března povedlo a začali jsme opět růst a věnovat se normálnímu byznysu.

Domníval jsem se, že bez Bohemia Energy za zády bude těžší recruiting. Mýlím se?

Taky jsem byl překvapený. Možná některým lidem spojení s Bohemia Energy vadilo. A když ten důvod pominul, naopak spousta lidí to uvítala a začali s námi spolupracovat.

Ale jak jsem zmínil, určitě toho spojení s Bohemia Energy nelituji, bez nich by nebyl BEplan tam kde je dnes. Na začátku nám to spojení ohromně pomohlo a získali jsme díky tomu velkou výhodu a náskok, který máme v mnoha ohledech dodnes.

A jak tedy hodnotíte rok 2022 z pohledu BEplan?

Mým cílem byl návrat k růstové trajektorii – a to se (musím to zaklepat) povedlo. I s ohledem na okolnosti, jako je energetická krize, válka, covid atd. A hned musím dodat, že jednoduché to opravdu nebylo… Navíc k nám přišlo docela hodně zajímavých lidí a týmů od konkurence, ale i mimo ni. Takže po této stránce taky skvělé.

Také jsme nepocítili efekt útlumu realitního trhu a zvýšení úrokových sazeb, které mělo vliv na hypoteční specialisty, kteří to mají v současné době mnohem těžší. Nebyli jsme totiž nikdy vysloveně firma, která má jen hypoteční specialisty nebo realiťáky. V tomto směru se nás to dotklo minimálně. U nás děláme poradenství komplexně, tím pádem mají naši lidé stabilnější příjem.


No a poslední, s čím jsem spokojený, je Maďarsko. Nově otevřená další země – a věřte mi, že to byla opravdu fuška (smích).

To jsme sledovali na vašem Instagramu „v přímém přenosu“. Řekněte mi, proč právě Maďarsko?

Není to tak, že bych zapíchnul prst do mapy a řekl: „Tady to založíme!“ Kontaktovali mne kolegové z bývalé firmy a ti chtěli odejít k nám, protože viděli naši „success story“ na slovenském BEplanu. Slovenští kolegové k nám přišli ze stejné konkurence a během roku narostli na čtyřnásobek.

Takže kolegové z Maďarska chtěli také, abychom pro ně založili BEplan u nich, což se i stalo. Ale opakuji – byla to pěkná fuška.


Co tím myslíte?

Na Slovensku je to z mého pohledu téměř stejné – od jazyka, přes běžné fungování, kulturní zvyklost… Zkrátka podnikání je téměř stejné jako v ČR.

Ale v Maďarsku? To je opravdu „jiný kraj – jiný mrav“. A nejhorší je asi ten jejich jazyk. Já fakt vůbec ale vůbec ničemu nerozumím. Slova ani nejsou podobná ničemu co bych znal. Prostě se nemáte čeho chytit.

Řekl bych, že si dnes vystačíte s angličtinou?

Já ano, ale oni ne (smích). Naštěstí máme spoustu slovenských spolupracovníků, kteří jsou napůl Maďaři, a tak mi dělají překladatele. Každý druhý Slovák u hranic s Maďarskem mluví i maďarsky, takže to je super.

No a jak vám to jde v Maďarsku?

Jde to pomaleji, než jsme čekali, ale už jsme kus cesty ušli. Je to jiný trh, jiné podmínky pro poradenství a úplně jiné fungování – navíc mentalita Maďarů je naprosto odlišná. Nicméně už tam něco produkujeme.

A co Slovensko, jak se daří tam?

Na Slovensku je nárůst opravdu velký a znatelný. Podařilo se nám kromě hlavního ředitelství získat a postavit novou větev. Vlastně nám pomohl pád energetického giganta na Slovensku. Jejich distribuční síť jsme přetavili do financí, takže vedle původní větve tam máme jednu další – se silným lídrem a velkým týmem.

Pojďme zpátky do Česka. Jak vidíte současnou situaci – kdy došlo k brutálnímu poklesu na hypotečním trhu. Kam bude celé vaše finanční poradenství směřovat?

Jak už jsem zmínil, nejsme na hypotékách závislí.

Každopádně nás to celé posílilo v investicích a celkovém následném servisu u klienta. Zároveň jsme dali dohromady speciální sérii vzdělávacích školení od našich interních školitelů (například Čunga) a vydali se cestou vzdělávání spolupracovníků.

Ano, kvalita poradenství vašeho týmu… To je často zmiňovaná věc u konkurence. Přece jen jste býval spojován se špatnou kvalitou. Jak se to změnilo?

No, ano, tuto nálepku jsem dostal kvůli firmě, ve které jsem pracoval. Ale já sám jsem nikdy finanční poradenství jako takové nedělal, takže nechápu, jak mě někdo může soudit kvůli kvalitě u klienta…

Dnes máme v týmu tolik vysokoškolsky vzdělaných lidí a takové profíky s tituly PFP či EFA, že podle veřejně dostupných statistik máme nejvíc těchto titulů na počet poradců ve společnosti.

Dále bych rád podotknul, že pokud někdo řeší kvalitu poradenství, měl by si zamést především před vlastním prahem. Je úsměvné, kolik firem dnes prodává jeden až dva produkty, anebo pouze jeden segment (například pojištění) – a hrají si na finanční poradce. Jsou to celé firmy, které si říkají finančněporadenské, přitom dělají třeba jen životní pojištění… Nebo ještě v horším případě prodávají jen své vlastní produkty a přitom tvrdí, jak to dělají super nezávisle a objektivně.

Já to zkratka nechápu, kde ty lidi berou sebevědomí takto vystupovat a mluvit.

293310

Pojďme tedy dále… Všiml jsem si, že Instagram je vaším poznávacím znamením a hlavním komunikačním nástrojem. A také mám pocit, že poslední dobou se vás spousta finančních poradců snaží napodobovat. A už jste slyšel, že prý jste něco jako Leoš Mareš ve financích?

Je to hezké přirovnání vzhledem k Leošovi, protože má „jen“ o milion followerů víc (smích).

Ale ano, Instagram používám, protože mě to hlavně samotného moc baví.

Já vás sleduji a hodně cestujete – po ČR, Slovensku, Maďarsku. Nevadí když se zeptám osobní otázku – jak to bere vaše žena, když nejste tři dny doma?

Úplně normálně. Není to dvacetiletá holka, která by dělala žárlivé scény. Moji práci plně podporuje a vzájemně si důvěřujeme.

Samozřejmě by byla raději, kdybych tolik necestoval a byl místo toho doma, ale je to „něco za něco“. Moje práce je být v kontaktu s lidmi v regionech, jejich podpora. Takže nejsem nějakou dobu doma vůbec – a pak si vezmeme 14 dní 
vcelku a jedeme na dovolenou celá rodina.

Další otázka – proč jste založili nadační fond?

Rozhodli jsme se pomáhat, což jsme ostatně dělali vždycky,. Rozdíl je v tom, že už to nebudeme dělat každý sám, ale uceleně za celou firmu. A velmi mě to těší, že jsme na tom tak, že pomáhat těm nejpotřebnějším můžeme.

Minule jsme vás rozebírali jako jednoho z největších odborníků na recruiting. Řekněte mi – ještě vás něčím překvapuje?

Samozřejmě… každý den (smích). Občas se nestačím divit tomu, co bych nazval „slepá a hloupá loajalita“.

Potkávám lidi, kteří jsou ve firmě řízené ze zahraničí (například z Německa ) a jsou za produkci odměňováni jako v 90. letech. Tedy pracují takzvaně za „děkuji“. K tomu nemají žádné následné provize, aby se mohli starat a pečovat o klienta – a podle toho to taky tak vypadá.

Tomu se asi nejvíce divím –, že se ještě v dnešní době najdou v našem oboru tak fanatičtí lidé, co věří demagogii svých vůdců. Přitom dnes máme vše transparentní a většina trhu lze jednoduše porovnat, udělat si přesně přehled, tabulky, jak to kde funguje a pak to vyhodnotit… Tohle prostě nedokážu pochopit.

Co přesně?

Loajalita je v pořádku, té si naopak cením. Ale aby někomu úplně zastřela zdravý rozum i mysl? Na těchto lidech pak můžou jejich vedoucí páchat něco, co bych nazval téměř krádeží. Kdo jim platí složenky? Byznysově to prostě nechápu.

Firmy na to ale sázejí a mají na tom dokonce byznys postavený! V podstatě dělají ze svých spolupracovníků vazaly, kteří nemají na nic právo a jen drží pusu a krok, slušně řečeno. Jejich vedoucí jim totiž kromě pocitu nadřazenosti a strachu nic jiného nepřinášejí. Ti lidé jsou ve firmě třeba 15 let! Na stejné pozici! Bez růstu! To je něco zcela mimo moje chápání…

My sázíme na transparentnost, věříme že lidé jsou chytří a nemá smysl s nimi jednak jinak než na rovinu. Cílem je pak pro nás osobnostní a celkový růst.

No a je vůbec dobrá doba na nábor lidí do financí?

Řekl bych, že nikdy nebyla lepší. Naše práce je dnes velmi potřebná. Musíme poradit lidem, jak ušetřit, kam dát peníze, pomoci k levnějšímu financování atd. Práce je víc než dost a podmínky pro finanční poradce umíme – alespoň u nás – udělat velmi zajímavé.

Takže za mě určitě ano.

A co nějaká veřejná přednáška, nepřemýšlel jste o tom, podělit se o zkušenosti s ostatními? Přece jen jste v oboru přes 20 let a v recruitingu jste takový fenomén?

Děkuji. No, já se o zkušenosti dělím rád a přednáším proto docela často pro naše spolupracovníky. Takže lidé z mého týmu mne mají k dispozici na přednášky kdykoliv potřebují.

Jak vás to baví?

Ani vám nedokážu říci, jak ohromně mne ta práce baví a naplňuje. Mám rád lidi a rád se s nimi bavím, jinak by to myslím ani nešlo.

I když se říká, že práce s lidmi je to nejtěžší. Také čelíte spoustě lidských selhání, zklamání nebo intrik, ale to je nutná součást té skvělé práce.

Co je to Motivation Monday (tzv. motivační pondělí), které dáváte na Instagram a Facebook? Proč ho držíte?

Pondělí je začátek týdne, tudíž nejtěžší den pro většinu pracujících lidí. A tak se je snažím něčím povzbudit. Sám čtu desítky knih a motivačních citátů – a tak ty, které se mi líbí, sdílím s ostatními.

Řekli jsme si, že uděláme vánoční rozhovor. A protože Vánoce klepou na dveře, co byste popřál lidem a finančnímu trhu?

Ať jsme vzájemně k sobě ohleduplní a ať je boj mezi konkurencí a přetahování v rámci firem v duchu fair play.

Nemám rád pomluvy. Sám je nepraktikuji a vadí mi, když jimi konkurence straší…

Narážíte na strašení Zoubkem?

Ano. A přitom „starý“ Zoubek je historie. Dnes je tu Zoubek nový, verze 2.0 (smích).

A to přání?

Ať se nám všem daří – jak finančním poradcům, tak celému oboru a hlavně našim klientům. Ať dostanou naši spoluobčané vždy dobré rady, jak v této nelehké době naložit s financemi. A to vše, ať se nám daří ve zdraví.

Šťastné a Veselé!

177282891

***

Martin Zoubek, majitel společnosti BEplan finanční plánování

V oboru působí již od svých 20 let, kdy začal ještě během studia na Vysoké škole ekonomické v Praze – obor mezinárodní vztahy.

Na začátku kariéry působil v OVB, které po 15 letech a několika oceněních jako nejlepší zemský ředitel OVB ČR a OVB Evropa jejich řady opustil a začal si budovat svoji firmu. Nejdříve za zády s Bohemia Energy, dnes už jako jediný majitel.

Spolu se svojí ženou vlastní ještě módní salón Windsors, který se věnuje šití obleků na míru. Pochází z Moravy, dnes mu je 41 let a má dva malé syny.