Noví členové bankovní rady ČNB jmenováni

Jan Procházka a Jan Kubíček, ČNB

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval dva nové členy bankovní rady České národní banky. Funkce se od 13. února 2023 ujmou a Jan Procházka, dosavadní ředitel Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP), a Jan Kubíček, vedoucí úřadu Národní rozpočtové rady. Prezident současně jmenoval stávajícího člena bankovní rady Jana Fraita viceguvernérem. Noví radní vystřídají Oldřicha Dědka a viceguvernéra Marka Moru, kterým 12. února 2023 skončí jejich šestiletý mandát.

Jan Kubíček se narodil 14. září 1976 ve Dvoře Králové nad Labem. Absolvoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze, kde pokračoval na postgraduálním studiu v programu Hospodářská politika a správa. Pracovní kariéru zahájil ve společnosti Newton Holding, a.s., jako analytik. V letech 2007 až 2013 působil jako poradce viceguvernéra ČNB Vladimíra Tomšíka. Od roku 2018 až 2019 vedl sekci makroekonomických a fiskálních analýz Úřadu Národní rozpočtové rady. Od roku 2022 je vedoucím tohoto úřadu. Od ukončení studií působil také na ekonomických vysokých školách (VŠE v Praze, Newton College, VŠ Škoda Auto), kde vyučoval makroekonomickou analýzu, teorii dlouhodobého růstu, teorii hospodářského cyklu a další. Aktuálně učí na Katedře veřejných financí na VŠE Praha. Jan Kubíček mluví anglicky a francouzsky, na základní úrovni také italsky a německy.

Jan Procházka se narodil 1. února 1979 v Ostravě. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a ekonomické vzdělání dokončil na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Deset let působil ve finanční skupině CYRRUS, mimo jiné jako hlavní analytik a ředitel pražské pobočky. Od roku 2012 je předsedou představenstva a generálním ředitelem Exportní a garanční pojišťovací společnosti, a.s., kde má kromě podpory a diverzifikace českého exportu na starost implementaci Solvency II či zastupování v mezinárodních institucích. Zároveň je od jara 2012 předsedou dozorčí rady národního pivovaru Budvar. Byl také členem pracovní skupiny Legislativní rady vlády, Komise RIA a dvakrát v Národní ekonomické radě vlády, kde vedl skupinu pro KPI ve veřejné správě. Nyní je koordinátorem celého poradního sboru. Jan Procházka mluví anglicky a na základní úrovni španělsky.