Inflační vlna ve výrobě postupně opadá

Men at Work

I březnová čísla potvrdila zpomalení růstu cen ve výrobě, a to jak v průmyslu, tak zemědělství a ve stavebnictví. Díky levnějším energiím a pozitivnímu vlivu nižších cen ropy se v průmyslu oproti předchozímu měsíci ceny snížily o jedno procento. Meziročně jsou aktuálně ceny v největším tuzemském odvětví vyšší o 10,2 %.
I když propad z předchozích 16 % je především důsledkem fungování vysokého srovnávacího základu z loňského roku, je už vidět i pozitivní trend v energetice reagující na příznivější vývoj cen elektřiny a plynu na evropském trhu.
Nicméně nejde jen o energetiku, protože výrazné zpomalení zaznamenává i zpracovatelský průmysl jako celek, kde růst cen zpomalil na necelých šest procent. Inflační vlna opadá nejenom v rafinériích, ale i v chemickém, kovodělném a dřevozpracujícím průmyslu.
Jasně pozitivní signály naproti tomu zatím nejsou vidět u některých výrobců stavebních materiálů, zejména pokud jde o cement a beton.
Spotřebitele zatím nepotěší ani vývoj cen v potravinářském průmyslu, kde jsou kromě olejů stále ceny ještě výrazně vyšší než loni. Sice už zpomalují ceny i u zemědělských výrobců, avšak na snížení cen pro spotřebitele to rozhodně až na drobné výjimky ještě nevypadá.
Vývoj cen výrobců lze hodnotit pozitivně, avšak netřeba jej příliš přeceňovat. Na výrazném zpomalení tempa výrobní inflace má totiž zásluhu především vysoký srovnávací základ. Pozitivní trend energií a některých dalších komodit by však měly zajistit další zpomalení inflačního trendu výrobních a následně i spotřebitelských cen.

Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS