Minulý týden jsme si udělali výlet po Královských Vinohradech. Po návštěvě několika ověřených restaurací jsme se ale rozhodli, že dnes je čas na změnu. Zavítat do podniku, který nás okamžitě nadchne svým prostředím, atmosférou a samozřejmě i svým menu. A přesně to se nám stalo, když jsme v Budečské ulici narazili na Di Nuovo. S manželem jsme si říkali, že je nám ten název nějaký povědomý, ale v ten moment jsme nad tím moc nepřemýšleli.
I s dětmi jsme vstoupili dovnitř. Sešli jsme tři schůdky a už jsme byli v centru dění. A to jsme nevěděli, co nás čeká, když nás pan číšník usadil v zadní části restaurace. Nádherně prosvětlená místnost, plná květin a krásných dekorací. Děti byly nadšené. Obě dcery jako velké milovnice italské kuchyně měly na první pohled jasno. Spaghetti carbonara.
My s manželem jsme si na začátek objednali pár klasických předkrmů, burattu, vittelo tonnato, grilované artyčoky a mortadellu s lanýži. Vše jsme vzájemně sdíleli a nemohli jsme být více spokojeni. Nesměla chybět kambala z denní nabídky, kterou obsluha vykostila přímo u stolu a steak z Josper grilu. Vše bylo delikátní. Jen co jsme dojedli, přišli nás pozdravit majitelé restaurace Karel Šimůnek a Petr Hajný.
A hned nám bylo jasné, odkud je nám jméno Di Nuovo tak povědomé. Pánové nám připomněli svůj příběh o restauraci, která se poprvé otevřela na jižním okraji Prahy a která se účastnila Pohlreichova souboje restaurací.
Využila jsem proto příležitosti a rozhodla se oba pány trochu vyzpovídat.
Jak je to dlouho co jste otevřeli na Vinohradech?
Je to vlastně nedávno, začal Karel Šimůnek, slavnostní otevření jsme zvládli 16. května a od té doby fungujeme naplno. Od začátku května jsme ale jeli ve zkušebním provozu. Vždy si musíte před otevřením naplno všechno vyzkoušet – ono je to trochu jiné na papíře, než potom v reálu, dodává Petr Hajný.
Proč jste vlastně restauraci stěhovali?
Na bývalém místě naše restaurace nemohla zcela využít svého potenciálu, a tak jsme se s Petrem po zralé úvaze rozhodli pro zásadní krok, přesunout se přímo do centra Vinohrad. Většina našich hostů za námi stejně dojížděla z Prahy, takže jsme se vlastně jen přiblížili k nim, usmívá se Petr.
Co od této změny polohy hlavně očekáváte?
V Horních Jirčanech, kde jsme s Di Nuovo začínali, jsme neměli otevřeno celý týden, restaurace fungovala spíš o víkendu a ve všední den trochu stagnovala. Od Vinohrad očekáváme pravý opak, plné všední dny a trochu volnější víkend, začal Karel. Cítíme, že na víkendu budeme muset opravdu zamakat, abychom přilákali Pražany. Hlavně v létě se celé město vylidní a musíte s něčím zajímavým přijít.
Už víte s čím?
Rádi bychom vyzkoušeli to, co se nám osvědčilo v Zas a Znova, Petr šikovně připomněl vlajkovou restauraci, kterou s Karlem před šesti lety otevřeli v Sulicích jako jejich první. V Zas a Znova děláme takzvané rodinné stoly. Je to vlastě sdílené menu doprostřed stolu, máte možnost ochutnávat od každého kousek, takže vám budeme servírovat předkrmy, pastu, risotto, hlavní chody a vy budete ochutnávat a ochutnávat.
Souhlasně přikyvuji, protože i my s manželem jsme vlastně dnes v Di Nuovo měli takový rodinný stůl.
Jste italská restaurace, tak se nabízí otázka, co pizza?
Pizzu oba milujeme, směje se Petr, ale u nás ji nenajdete. Myslím, že italská kuchyně je skvělá a rozmanitá i bez ní, každý z italských regionů nabízí úžasné suroviny, jen se nebát je ochutnat. Například tradiční kalábrijskou nduju (červená paštika z pikantních chilli papriček a kořeněného masa), u nás ji můžete ochutnat ve spojení se slávkami a nově i s burattou. Ale nezoufejte, pokud zrovna nechcete objevovat, u nás najdete i klasiku jako spaghetti carbonnara, risotto alla milanese nebo vitello tonnato.
***
Myslím, že i naše dcery, které jsou trochu konzervativní, si pochutnaly. A to je pro mě, jako pro matku, vždycky zásadní.
Nicméně, to bylo poslední, co jsem z Petra s Karlem dostala, pak už se jen rychle rozloučili, protože restaurace se začala příjemně plnit a neměli víc času. Petr pádil do svého kuchyňského království a Karel šel vítat hosty na zahrádku.
Za mě i za celou mou rodinu musím konstatovat, že přesunout Di Nuovo do srdce Vinohrad bylo skvělé rozhodnutí. Máme restauraci pár zastávek tramvají a po ochutnávce z jejich menu se jistě budeme rádi vracet, abychom si nenechali ujít jediné delikatesy, které pánové se svým personálem připravují. Byl to skvělý zážitek, musím jej brzy zopakovat. Už vím, kam příště vyrazím s kamarádkami.
Nika Neomillnerová
***
Di Nuovo
Budečská 998/10, Praha 2 – Vinohrady