Hodnota optimální stravenky vzrostla od ledna 2023 na 195 korun. Během 12 měsíců se kvůli rekordní inflaci mění její cena již podruhé, od začátku loňského ledna jde dohromady o růst o 45 korun. Vyplývá to z čerstvé vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí.
Ministerstvo pravidelně upravuje výši stravného na pracovních cestách v reakci na růst spotřebitelských cen. Podle nové vyhlášky pro letošní rok základní stravné na cestách vzrostlo na 153 korun z předchozích 142 korun. Od nové částky se odvíjí i hodnota optimální stravenky, u které nejvýrazněji uspoří na daních a odvodech jak zaměstnavatelé, tak zaměstnanci.
Je to přitom podruhé v krátké době, kdy ministerstvo sáhlo k navýšení – naposledy to bylo letos v srpnu. Hodnota optimální stravenky se v návaznosti na to zvýšila tehdy ze 150 na 180 korun. Nyní tedy přichází její další růst, tentokrát o 15 korun.
Ministerstvo svým rozhodnutím reaguje na prudký nárůst cen v sektoru stravování. Inflace v odvětví v meziročním srovnání v listopadu dosáhla 26 procent, což je skoro o 10 procent více, než jaký je celkový růst cenové hladiny (v listopadu meziročně + 16,2 procenta). Vstupy přitom restauracím zdražují ještě rychleji – růst cen potravin byl naposledy 27,1 procenta.
V pořadí druhý nárůst optimální hodnoty stravenky během jediného roku, představující celkové navýšení o 45 korun, dává firmám příležitost k tomu, jak za daňově výhodných podmínek zlepšit odměňování zaměstnanců.
Ideální stravenka bude nyní stačit na platbu průměrného oběda ve všech částech země s výjimkou Prahy. Podle čerstvých údajů Edenred Card Indexu, sestaveného na základě plateb jídel nejrozšířenější tuzemskou stravenkovou kartou, je průměrná obědová útrata v Česku v listopadu ve výši 175,60 koruny. V Praze je to pak 198,60 koruny.